Održana obuka šestog kandidata u Banja Luci u okviru tekućeg projekta

Slika 1. Polaznik obuke Dejan Grgić tokom obuke za samostalni rad na računaru sa predavačem Hamdom Kentra

Dejan Grgić je student iz Gradiške koji je odabran je kao šesti polaznik obuke iz Internet novinarstva koja se realizuje u okviru projekta „Internet kao alat za osnaživanje glasova osoba sa invaliditetom“ finansirana od strane Internet Society Foundation.

Obuka je održana od 16.10. do 20.10.2023. godine, u Banja Luci gdje Dejan trenutno studira. Tom prilikom Dejanu je uručen laptop i prateća oprema za potrebe obuke i trajno korištenje.

Zahvaljujući obuci Dejan Grgić je osposobljen da samostalno snima video sadržaj, obrađuje video materijal, koristi YouTube studio za objavljivanje videa, snima ekran računara preko Xbox-a. Dio obuke je posvećen osposobljavanju za korištenje govornih programa JAWS i NVDA s obzirom na ograničeno prethodno znanje.

Tokom obuke Dejan je samostalno snimio, uredio i objavio svoj prvi video na svom YouTube kanalu, koji se može pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=SvY8-FBkRKw

Dodatno, poput prethodnih kandidata, u narednom periodu Dejan Grgić ima zadatak da napravi jedan video prilog za potrebe projekta i da ga objavi.

Projekt “Internet kao alat za osnaživanje glasova osoba sa invaliditetom” vodi Udruženje Internet društvo u Bosni i Hercegovini, a finansira ga Fondacija Internet Society.

Slika 2. Polaznik obuke Dejan Grgić tokom obuke za samostalni rad na računaru sa predavačem Hamdom Kentra
Slika 2. Polaznik obuke Dejan Grgić tokom obuke za samostalni rad na računaru sa predavačem Hamdom Kentra
To top