Održana obuka drugog kandidata za samostalni rad na računaru u okviru projekta: “Jačanje Interneta bez ograničenja za slijepe osobe”

Hamdo Kentra drži obuku

U okviru projekta “Jačanje Interneta bez ograničenja za slijepe osobe”, kojeg vodi Udruženje Internet društvo u Bosni i Hercegovini, a kojeg finansira organizacija Internet Society u okviru Beyond the Net Large Grants Programme, organizovana je obuka za još jednog slijepog kandidata. Radi se o gospođi Tifi Tučić iz Tuzle.

U sklopu kombinovane obuke od 50 časova, Internet društvo u Bosni i Hercegovini je u periodu od 20. 12. 2021. godine do 24. 12. 2021. godine organizovalo prvi dio obuke za gđu Tifu. Obuka je održavana u prostorijama Udruženja građana oštećenog vida Tuzla. U okviru projekta, gospođi Tifi Tučić je poklonjen laptop za potrebe obuke kao i za trajno korištenje.

Gospođa Tifa Tučić je slijepa osoba koja je ispoljila spremnost da savlada i zatim pokaže odgovarajući nivo poznavanja rada na računaru i izabrana je za drugog kandidata koji će proći obuku za trenera za samostalni rad na računaru. Obuka za trenera pored savladavanja principa rada slijepih osoba na računaru uključuje i prezentovanje potrebnih pedagoških metoda za obuku slijepih lica, što ima dodatnu vrijednost u slučaju gđe Tife Tučić koja je po zanimanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

I ovaj put primijenjen je model obuke koji je prilagođen pojedinačnom kandidatu. Predavač Hamdo Kentra je uspješno održao prvi dio obuke, pri čemu je gđa Tifa Tučić kroz proces obuke pokazala veliku motiviranost i dovoljan nivo znanja da može da nastavi proces planirane obuke koji će biti održan online.

Ponosni smo što imamo priliku dati svoj doprinos izvanrednim kandidatima u njihovoj težnji za usvajanjem novih znanja i punom iskorištavanju svojih vlastitih potencijala uz pomoć informaciono komunikacionih tehnologija.

gđa Tifa Tučić primjenjuje instrukcije predavača
U toku praktičnog rada na računaru, gđa Tifa Tučić primjenjuje instrukcije predavača.
To top