Obuka trećeg kandidata u Sarajevu iz Internet novinarstva u sklopu tekućeg projekta

Predavač uručuje laptop

Tarik Hadžirović, učenik koji je završio prvi razred srednje medicinske škole, smjer fizioterapeut, odabran je kao treći polaznik obuke iz Internet novinarstva koja se realizuje u okviru projekta “Internet kao alat za osnaživanje glasova osoba sa invaliditetom” finansiranog od strane Internet Society Foundation.

Obuka je održana od 21.08.2023. godine – 25.08.2023. godine u domu kandidata u Sarajevu. Tom prilikom Tariku je uručen laptop i prateća oprema za potrebe obuke i trajno korištenje.

Tarik je tokom obuke upoznat s osnovama novinarstva u cilju da se podstakne da se jednog dana bavi izradom podcasta, kreiranjem vlastitog yotube kanala ili nekim sličnim projektima. Naglasak je stavljen na osnovne novinarske forme: vijest, intervju, reportaža. Tarik ima izvjesna predznanja u obradi zvuka, stoga je obuka bila orijentisana na produbljivanje znanja na softwareu za obradu zvuka SoundForge: osnovna montaža, miksanje zvuka, finalizacija snimka.

U toku obuke Tariku je zadano da samostalno pripremi blok aktuelnih vijesti iz oblasti informacionih tehnologija što je uradio bez greške. Tarik je iskazao interes da se u budućnosti bavi tematikom mobitela, novih softwarea i drugim novostima iz informacionih tehnologija u vidu podcasta ili youtube kanala.

Čvrstog smo mišljenja da će ova obuka biti Tariku od od izuzetne koristi u budućnosti. Sa nestrpljenjem čekamo da Tarik uradi prvi podcast koji ćemo postaviti na našu web stranicu kao dio projekta.

Polaznik obuke Tarik Hadžirović
Slika 2. Polaznik obuke Tarik Hadžirović tokom obuke za samostalni rad na računaru sa predavačem Željko Bajić
To top