Održana obuka drugog kandidata u Stocu u okviru tekućeg projekta

Obuka drugog kandidata

David Matić iz Stoca, slijepi učenik koji je završio treći razred gimnazije, odabran je kao drugi polaznik obuke iz Internet novinarstva koja se realizuje u okviru projekta “Internet kao alat za osnaživanje glasova osoba sa invaliditetom” finansiranog od strane Internet Society Foundation.

Obuka je održana od 17.07.2023. godine – 21.07.2023. godine u prostorijama doma kandidata u Stocu. Tom prilikom Davidu je uručen laptop i prateća oprema za potrebe obuke i trajno korištenje.

David je dosadašnje školovanje obavljao kroz inkluziju, a odličan uspjeh David je ostvario zahvaljujući ustrajnosti porodice. David je znanje iz informatike i rada na laptopu postigao isključivo kroz plaćene časove instruktoru koji je s njim radio na daljinu, pri čemu je troškove tih treninga snosila porodica bez ikakve podrške društva.

David je tokom obuke upoznat sa osnovama pripreme audio sadržaja, informacija, intervjua, muzičko – govornih formi, upoznavanje sa platformama i dr. Obzirom da je David izrazito zainteresovan za snimanje vlastite muzike, naglasak je stavljen na ove mogućnosti soundForge programa.

Takođe je diskutovano o mogućoj temi za izradu audio-priče: Lična afirmacija muzičkog talenta kroz youtube i druge platforme. Koristeći Davidovu strast za muzikom, naredni zadatak će se sastojati od Davidovog pripovjedanja kako je otkrio Internet, njegove mogućnosti za pronalaženje muzike koja ga zanima do ambicije da sam napravi muzičku karijeru. Taj dio obuke biti će urađen kroz online podršku predavača Željka Bajića, slijepog novinara sa dugogodišnjim iskustvom.

To top